24 de soldaţi americani de la Baza Deveselu şi mai mulţi elevi voluntari au vopsit, miercuri, parchetul și pereții sălii sport de la Liceul Teoretic „Ioniţă Asan” din Caracal, în cadrul unei acţiuni susţinute de primăria din localitate.
Grupului de voluntari elevi şi soldaţilor americani de la Baza Deveselu, conduşi de comandatul Jorge Tapia, li s-a alăturat un om de afaceri din localitate, care a pus la dispoziție atât forță de lucru, cât și materie primă și echipamente.
„Primăria Caracal oferă dechidere companiilor, ONG-urilor și tuturor instituțiilor interesate de o colaborare în sfera responsabilităţii sociale prin voluntariat pentru a dezvolta, împreună, acţiuni sau programe inovative şi eficiente de voluntariat, care să satisfacă atât nevoile comunităţii, cât şi interesele mediului de afaceri local”, se arată într-un comunicat al Primăriei Caracal.
Primăria Caracal nu este la prima acțiune de acest gen. De-a lungul ulimilor trei ani au exitat o serie de acțiuni de voluntariat în colaborare cu companii interesate să investească în comunitate, prin acordarea de resursă umană, echipamente, produse și servicii.
Componenta terestră de la Deveselu a sistemului de apărare antirachetă AEGIS, împărţit de SUA şi de NATO, a fost declarată operaţională pe 18 decembrie 2016, după aproape doi ani de construcţie şi aproape şase ani de la momentul în care România a fost de acord să găzduiască acest sistem.
Baza militară de lângă Caracal găzduieşte un sistem de radar şi trei baterii de rachete interceptoare SM-3 IB, care au rolul de a intercepta rachete balistice intercontinentale sau cu rază medie de acţiune, principalele ameninţări identificate provenind dinspre Iran şi Orientul Mijlociu.
Componenta sistemului terestru AEGIS de la Deveselu urmează să intre într-o perioadă de teste, până în primăvara lui 2016, pentru a putea fi integrat cu sistemul maritim AEGIS, funcţional deja pe patru nave aflate în Marea Mediterană, cu baza la Rota, în Spania, precum şi cu radarul instalat în Turcia şi cu sistemul de comandă şi control de la Ramstein, din Germania.
Scutul antirachetă de la Deveselu a început să fie construit în 2013, iar România a fost de acord să găzduiască acest sistem în 2010, printr-o decizie a CSAT, în 2011 fiind semnat Acordul dintre România şi SUA privind acest sistem antirachetă. Interceptoarele de tip SM-3 IB (Standard Missile 3 Block IB) şi radarul SPY-1 de la Deveselu fac parte dintr-un sistem complex de apărare împotriva rachetelor balistice cu rază medie şi lungă de acţiune, care este dezvoltat în comun de SUA şi de NATO şi care acoperă întreaga Europă. Componenta de la Deveselu are rolul de a apăra sudul spaţiului european.