Județul Olt are, începând din această lună, încă două nume pe lista celor care poartă titlul onorific de „Tezaur Uman Viu”, Constantin Nițu de la Cornățelu, meșter în realizarea țesăturilor și cusăturilor și Gheorghe Tănase meșter în prelucrarea lemnului, de la Corbu.
Aceștia se adaugă celorlalte două Tezaure Umane Vii din județul Olt, care au primit titlul în anul 2015: Dumitru (Mitrel) Liceanu, meșter cojocar din Vădastra și Petre Feraru, vătaf de căluș din Beria-Oporelu.
Dosarele de candidatură ale celor patru purtători ai acestui onorant titlu au fost întocmite de Valeru Ciurea, consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt (actualmente secție a Centrului Județean de Cultură și Artă Olt), înaintate de Consiliul Județean Olt prin instituția CJCPCT Olt, Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerului Culturii și Identității Naționale și preluate de către specialiști pe domeniile respective din cadrul acestei comisii.
Noile titluri au fost conferite, vineri, în cadrul evenimentului „Gala Tezaure Umane Vii – 2019”, organizat Ministerului Culturii și Identității Naționale și de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, în Aula Ministerului Culturii. La eveniment au participat, printre alţii, ministrul Daniel Breaz.
În cadrul Galei de anul acesta, a fost acordat titlul de „Tezaur Umane Viu” următorilor:
Teodora Purja, rapsod popular din satul Agrieş, judeţul Bistriţa-Năsăud;
Moise Gavra, meşter cojocar din Vărzarii de Jos, judeţul Bihor;
Şerban Terţiu, meşter în realizarea măştilor tradiţionale din satul Chircari, judeţul Vrancea;
Szoke Tiber, meşter dogar din satul Harale, judeţul Covasna;
Pavel Caba, meşter în prelucrarea lemnului din comuna Nereju, judeţul Vrancea;
Nicolae Vădan, constructor de instrumente muzicale din lemn din Cluj-Napoca, judeţul Cluj;
Anica Fichioş, meşter în prelucrarea fibrelor şi firelor textile, comuna Oituz, judeţul Bacău;
Iosif Iepure, păstrător al obiceiului „Junii din Şcheii Braşovului”, municipiul Braşov, judeţul Braşov;
Mircea Lac, meşter în prelucrarea lemnului şi metalului din Deva, judeţul Hunedoara;
Constantin Niţu, meşter în realizarea ţesăturilor şi cusăturilor din comuna Cornăţelu, judeţul Olt;
Rafila Moldovan, rapsod popular din satul Idicel Pădure, judeţul Mureş;
Gheorghe Tănase, meşter în prelucrarea lemnului din comuna Corbu, judeţul Olt.
Titlurile au fost acordate de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii și Identității Naționale în sesiunea 2018. Titlul lui Constantin Nițu a fost înmânat fiului său, Viorel Nițu, meșterul neputând participa din motive de sănătate.
La finalul evenimentului, în holul Ministerului Culturii și Identității Naționale a fost vernisată o expoziţie cu obiecte tradiționale realizate de meșteri populari laureaţi ai ediției 2018 a programului Tezaure Umane Vii.