Primăria Slatina ia bani din PNRR pentru un proiect care vizează, printre altele, implementarea unui sistem de iluminare inteligentă în zona trecerilor de pietoni dar şi instalarea de mobilier urban inteligent, care permite încărcarea dispozitivelor electronice.

Valoarea totală a proiectului ,,Sistem ITS suport pentru transportul pietonal la nivelul coridoarelor pietonale din municipiul Slatina” este în cuantum de 15.875.707,50 lei fără TVA, respectiv 3.225.000 euro.

Finanţarea este asigurată din fondurile europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), apelul de proiecte Pilonul IV – Coeziune economică, socială și teritorială – Componenta C10 – Fondul local – I.1.2 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC

Proiectul va avea următoarele componente majore care vor fi integrate cu sistemele dezvoltate sau în curs de implementare la nivelul municipiului Slatina:

Sistem de iluminare inteligentă a zonelor cu risc mare de accidente de pe coridoarele pietonale și a trecerilor de pietoni și/sau a zonelor cu trafic mixt.

Sistemul va avea o rețea de senzori care vor permite culegerea în timp real a datelor cu privire la condițiile de mediu, traficul rutier și traficul pietonal. Informațiile culese vor fi prelucrate și vor permite comanda (cu intensitate luminoasă variabilă și acoperirea geografică diferită) lămpilor luminoase în funcție de un anumit context și pe baza unor scenarii predefinite care vor avea ca obiective reducerea numărului de accidente, creșterea siguranței și creșterea atractivității transportului pietonal.

Informarea activă și dinamică a pietonilor pe durata deplasării pe coridoarele pietonale (echipamente de semaforizare pentru pietoni cu senzori și amplasarea semnalelor luminoase la nivelul trotuarului, afișoare pentru informații dinamice privind rutele și duratele de deplasare etc.).

Instalarea mobilierului urban inteligent pe coridoarele pietonale la nivelul municipiului Slatina și integrarea acestora în sistemul de management al mobilității.

Mobilierul urban inteligent va permite pietonilor recuperarea capacităților motrice necesare deplasării pe coridoarele pietonale și va avea următoarele facilități: celule fotovoltaice sau surse alternative de energie pentru independența energetică a echipamentelor instalate în mobilier, prize pentru încărcarea dispozitivelor electronice, panouri de informare pentru cetățeni etc.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentCu drag despre România | Hai în Bucovina! Este un îndemn pentru toți cei plecați să se întoarcă acasă
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET