Cu cinci zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, apar îndoieli serioase cu privire la votul prin corespondență. Un român stabilit în Marea Britanie arată într-o demonstrație video, postată pe pagina sa de Facebook, că autocolantul cu mențiunea „votat” poate fi dezlipit și mutat cu ușurință după preferințele celor care vor număra voturile. Asta în ciuda faptului că în instrucțiunile primite odată cu buletinul de vot scrie clar că, odată aplicat, autocolantul nu mai poate fi dezlipit fără a nu conduce la distrugerea acestuia. În replică, Florin Mituleţu, preşedintele AEP a explicat la Digi24 că nu există nicio posibilitate de fraudare a votului.

Referitor la această situaţie, Florin Mituleţu, preşedinte AEP, a explicat la Digi24 că instrucţiunile precizează clar că mutarea autocolantului poate deteriora buletinul de vot. Dacă cineva îl mută, o face pe propria răspundere, a adăugat el.

În plus, Mituleţu a explicat că nu există nicio posibilitate de fraudare a votului, întrucât toate plicurile stau sigilate până după ora 21.00, când începe numărarea buletinelor de vot pe aceeaşi procedură şi în acelaşi timp ca şi în ţară.

„Lucrurile demonstrate în clip sunt destul de interesante, deoarece instrucţiunile noastre spun clar că poţi deteriora buletinul de vot dacă muţi autocolantul.

Mutarea, aşa cum am văzut, e posibilă, dar din momentul în care ai băgat buletinul cu opţiunea pe un candidat, acesta pleacă sigilat către ţşară. Toate buletinele pentru votul prin corespondenţă sunt deschise în aceeaşi procedură ca şi în ţară.

Citiţi şi:

Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2019. Cine sunt cei 14 pentru Cotroceni

Vot în diaspora la alegerile prezidențiale 2019. Lista și harta interactivă cu secțiile de votare, publicate de MAE

Procedura de deschidere a urnei e filmată, buletinul de vot e filmat când se deschide şi se citeşte opţiunea fiecărui alegător, iar apoi se pune pe fiecare candidat.

Nu există în niciun caz posibilitatea fraudării acestui vot prin corespondenţă, deoarece procedura e într-o secţie de votare pentru votul prin corespondenţă care desfăşoară aceleaşi operaţiuni ca la o secţie de votare din ţară.

În plus, pot fi observatori interni din partea ONG-urilor care pot supraveghea acel vot.

Operaţiunile în clip sunt demonstrate cu încetinitorul, alegătorul putea să îşi pună în pericol buletinul de vot. Or, operaţiunea de vot prin corespondenţă putea fi pusă în pericol şi cererea sa să fie de prisos, ulterior trebuia să se prezinte la o secţie de votare”, a explicat Mituleţu.

„Nu există, nu are cum să existe nicio fereastră în vederea fraudării votului, autocolantul se dezlipeşte destul de greu, nu e posibil să cadă în interiorul buletinului de vot, astfel încât să îl ia cineva să îl pună ulterior pe alt candidat.

Toate plicurile stau sigilate până după ora 21.00 când începe numărarea buletinelor de vot pe aceeaşi procedură şi în acelaşi timp ca şi în ţară”, a conchis Mituleţu.

Redactare G.M.

Articolul precedentPeste 5.600 de slătineni au cerut tichete sociale. Când vin bonurile
Articolul următorȘOCANT:Copil cu dizabilități legat, pus în portbagaj, dezbrăcat la pielea goală și abandonat la marginea pădurii. Autorii au vrut să se răzbune pe părinții băiatului