Dragoş Pavăl şi Adrian Pavăl, fraţii din spatele Dedeman, cel mai mare retailer de bricolaj din România şi totodată cea mai puternică afacere antreprenorială, au ajuns la o participaţie de 23% din producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), potrivit informaţiilor publicate joi la bursă şi citate de zf.ro.

Cea mai mare parte a pachetului de circa 165 milioane de acţiuni a fost achiziţionată de la ruşii de la Vimetco, acţionarul majoritar al Alro Slatina, care şi-au redus astfel participaţia de la 84% la 54,2%. Un alt cumpărător în cadrul tranzacţiei de majorare a free float-ului Alro a fost şi Marian Năstase, preşedintele companiei, cu un pachet de 300.000 de acţiuni achiziţionat.

Diminuarea a venit ca urmare a unei oferte de vânzare de tip plasament privat accelerat a unui pachet de 33,77%. Practic, Dedeman a achiziţionat 70% din întreg pachetul scos la vânzare, restul mergând cel mai probabil la fonduri de pensii private şi alte fonduri de investiţii. Potrivit zf.ro, oferta derulată între 14 şi 19 decembrie 2018 a fost intermediată de Swiss Capital.

Alro Slatina este singurul producător de aluminiu primar şi de aliaje din România şi unul dintre cei mai mari consumatori de ener­gie din ţară şi tranzacţia se „leagă“ astfel de celelalte plasamente ale fraţilor Pavăl la bursă, în special cele de la Transelectrica şi Electrica.

Potrivit calculelor zf.ro, la preţurile de tranzac­ţio­nare de joi după-amiază, fraţii Pavăl au ajuns la circa 845 milioane lei la bursă în cinci companii. Dragoş şi Adrian Pavăl au înfiinţat recent Pavăl Holding, o companie cu un capital social de un miliard de euro, cea mai mare deţinere directă a unor antreprenori români. Pavăl Holding este cea mai mare companie înfiinţată în 2018 după valoarea capitalului social şi este deţinută de Dragoş Pavăl în proporţie de 60% şi de Adrian Pavăl de 40%.

Articolul precedentDrumul dintre Cârlogani și Morunglav, modernizat de Consiliul Județean. De unde vin banii
Articolul următorSlătinenii plătesc impozite nemajorate în 2019