Elevii olteni din clasele a VIII-a şi a XII-a susţin, la începutul săptămânii vitoare, simulări ale examenelor de final de ciclu, la limba şi literatura română şi la matematică.
Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Olt, Florica Grecu, a declarat că elevii care anul viitor susţin Evaluarea Naţională şi bacalaureatul vor intra în simulare, luni şi marţi.
„Simulările sunt la nivel de şcoală, le organizează fiecare unitate şcolară. Am stabilit o procedură în care se spune cum se organizează aceste simulări. Pe 26 noiembrie, începând cu ora 11.00, se susţine la limba română, iar pe 27 noiembrie, matematica, de la aceeaşi oră. Simulările se susţin atât pentru Evaluare Naţională, cât şi pentru bacalaureat. Nu am impus a treia probă, dar şcolile se pot organiza pentru celelalte probe privind profilul”, a declarat ea.
Subiectele simulărilor vor fi elaborate, la nivel de judeţ, aceeaşi procedură fiind aleasă şi în cazul corectării lucrărilor.
„Simularea se desfăşoară la nivelul judeţului, iar subiectele sunt elaborate de către profesorii şi metodiştii de la cele două discipline. Subiectele vor fi trimise dimineaţa în şcoli, secretizate, iar lucrările vor fi corectate de profesorii care nu predau la clasele respective, prin încrucişare”, a mai declarat Florica Grecu.
Reprezentantul ISJ Olt a mai precizat că scopul acestor simulări este ca profesorii să vadă nivelul de pregătire al elevilor şi să remedieze ce se mai poate, până la examenele reale din vară.
„După ce se văd notele de la simulare, fiecare profesor care predă la clasă ia cunoştinţă despre asta şi se organizează şedinţe cu părinţii, la care sunt invitaţi şi profesorii şi discută punctual, stabilindu-se un plan remedial. Unii au mers până acolo încât au făcut şi o programă specială pe temele pe care au considerat că trebuie să le îmbunătăţească”, a mai spus Florica Grecu.
O nouă simulare, de această dată la nivel naţional, ar trebui să fie organizată la sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie.
În acest an, 66,62% dintre candidaţi au reuşit promovarea examenului de bacalureat, în prima sesiune. Peste 74% a fost procentul de promovabilitate în cazul Evaluării Naţionale.