Orice persoană care deține sau intenționează să achiziționeze un vehicul poate verifica, începând de astăzi, istoricul acestuia prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român www.rarom.ro. Aplicaţia este gratuită iar condiția este ca mașina să fi trecut cel puțin o dată pe la RAR.

Potrivit unui comunicat de presă remis de RAR, datele se obțin dacă solicitantul introduce în aplicația „Istoric Vehicul” adresa de email și numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/șasiu). Aplicația va genera un cod de acces, îl va expedia pe adresa de email introdusă și, după validarea lui, va furniza către aceeași adresă de email informațiile pe care le-am considerat utile pentru deținătorul sau viitorul deținător al unui vehicul.

Datele generate sunt: activitățile derulate la RAR și numărul de kilometri înregistrați în bordul mașinii (kilometri regăsiți în baza de date a RAR sau a stațiilor ITP autorizate), existența/valabilitatea cărții de identitate a vehiculului, câteva date tehnice și de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP.

„Atenție! Datele oferite reflectă configurația vehiculului și statutul acestuia și sunt valabile la data interogării acestora în sistemul nostru informatic. Aceste date nu sunt destinate comercializării, iar folosirea aplicației se supune unor termene și condiții, care sunt detaliate în momentul accesării aplicației «Istoric Vehicul». Dacă aplicația se accesează în mod abuziv, solicitantului îi va fi restricționat accesul în consecință”, se arată în comunicatul citat.

Aplicația poate fi accesată și de pe smartphone

„Aplicația reprezintă politica RAR de a sprijini cumpărătorul unui vehicul și de a-l informa, pentru ca acesta să facă o achiziție în cunoștință de cauză. Principalele beneficii pe care le-am identificat se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoțitoare ale vehiculului, a valabilității ITP și a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creșteri continue. Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul”, mai transmit reprezentanţii RAR.

În viitor, RAR vrea extinderea domeniului informațiilor, prin includerea și a unor date referitoare la eventuale daune și/sau reparații care interesează structura de rezistență a unui vehicul.

Articolul precedentConsiliul Județean a chemat primarii la consultări. Ce probleme financiare întâmpină localitățile rurale
Articolul următor30 de milioane de lei în plus pentru investiții în sănătate și infrastructură, în Olt