O serie de materiale privind istoricul unității, organizarea şi rolul structurilor de jandarmi au fost expuse, miercuri, la sediul Jandarmeriei Olt, în cadrul simpozionului „169 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române”.

În cadrul evenimentului, directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică Florescu, a prezentat corespondenţa purtată de un subofiţer jandarm cu familia sa în perioada interbelică şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi consideraţii privind organizarea şi rolul Jandarmeriei Române la nivel naţional, precum şi evoluţia acestei Arme în judeţul Olt.

Simpozionul la care au participat jandarmii olteni face parte din activităţile organizate la nivelul Jandarmeriei Olt cu ocazia sărbătoririi la data de 3 aprilie, a 169 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române este 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”.

Prin această lege s-a dat statutul juridic armei jandarmeriei şi s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. La 23 iunie 1865, a fost redactat Regulamentul pentru serviciul jandarmeriei de oraş, prin care se stabilea locul şi rolul în noua formă de organizare, în urma căruia, deşi se aflau sub autoritatea Ministerului de Război, jandarmii au fost puşi sub autoritatea Ministerului de Interne.

Articolul precedentSăptămâna meseriilor – Un liceu tehnologic din Slatina îşi prezintă oferta educaţională elevilor de gimnaziu
Articolul următorDiscuții pentru stabilirea rutei ocolitoare, după închiderea Podului Olt. Primăria Slatina nu acceptă traficul greu pe Tudor Vladimirescu