Laborator modular de biologie moleculară ce va permite testarea pentru coronavirus a 196 de persoane într-o zi a fost introdus de Consiliul Judeţean Olt pe lista de investiţii, în urma şedinţei de joi.
Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că urmează o nouă şedinţă a forului judeţean în care vor fi aprobate o rectificare de buget şi alocarea sumei pentru achiziţia laboratorului. Este vorba despre un milion de lei.
„Am aprobat introducerea în lista de investiţii a studiului de fezabilitate pentru laboratorul modular. Sperăm să-l avem în două-trei zile şi să mai facem o şedinţă extraordinară sau de îndată ca să aprobăm suma şi rectificarea de buget”, a declarat Marius Oprescu.
Laboratorul va putea fi folosit pentru depistarea unei largi patologii (infecții transmisibile HBV, HCV și HIV precum și Helicobacter pylori; mutații genetice complexe precum cele caracteristice patologiilor oncologice, precum BRCA – esențial în diagnosticul și tratamentul cancerului colorectal, gastric, pancreatic, de sân și ovarian, prostată, renal, de piele, dar și cancerul sistemului nervos central; hepatite A, B, C , D și G; infecții transmise pe cale sexuală; viruși herpetici; boli transmise de căpușe, precum Borrellia; tuberculoză; Human Papilloma Virus), dar va avea posibilitatea de extindere continuă a capabilității de detecție, prin intermediul testelor ce vor fi dezvoltate de către producători, proporțional cu încercările viitoare.
Proiectul presupune realizarea unei structuri modulare din trei corpuri detașabile și transportabile ce asigură fluxul de lucru al unui laborator de biologie moleculară complex și complet conform normelor și standardelor actuale. Laboratorul mobil va fi dotat cu toată aparatura, mobilierul și accesoriile necesare derulării activității de diagnostic la cel mai înalt standard.