O nouă clădire care va conţine, printre altele, un bloc operator şi va fi dotată cu heliport va fi construită de Consiliul Judeţean Olt, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.
Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a explicat că noul imobil va fi amplasat în locul actualei Secţii de infecţioase, o clădire veche şi depăşită care va fi demolată.
„Vorbim de o clădire din curtea spitalului, unde funcţionează Secţia de infecţioase, un odată cu apariţia COVID-ului, ne-am dat seama că imobilul este necorespunzător cu ceea ce se întâmplă în prezent şi atunci, plecând de la ideea de a construi o nouă Secţie de infecţioase, am mai adăugat câteva etaje şi o să încercăm acolo, pe lângă alte secţii care vor fi mutate, să facem un bloc operator nou şi, legat de el, o nouă Secţie ATI. Încercăm, la acea clădire, să avem şi heliport, astfel încât atunci când avem nevoie de elicopterul SMURD, să aterizeze direct pe clădirea Spitalului Judeţean şi să nu mai trebuiască să mergem cu salvarea până la stadion”, a declarat Marius Oprescu.
Investiţie de aproape 50 milioane euro
Investiţia ajunge la aproape 50 de milioane de euro, astfel că CJ Olt caută surse de finanţare externă.
„Trebuie să obţinem şi finanţare, pentru că întreg proiectul cu dotări, aparatură şi mobilier înseamnă aproape 50 de milioane de euro. Sunt mai multe variante, fonduri europene sau un contract pe care statul român îl va face, în perioada următoare, prin Ministerul Sănătăţii, cu Banca Europeană de Investiţii”, a declarat Marius Oprescu.
Administraţia judeţeană este pregătită să gestioneze relocarea pacienţilor Secţiei de infecţioase, când proiectul va începe.
„Dacă vom avea proiectul aprobat şi se va trece la demolarea secţiei, aşa cum am făcut şi în perioada COVID, probabil că în Corpul medicală, care în momentul de faţă este în modernizare şi reabilitate, în funcţie de cât e nevoie, unul sau două etaje vor fi alocate Secţiei de infecţioase, până vom construi această clădire nouă. Nu avem un termen asumat pentru că, aşa cum am spus, aşteptăm deschiderea unor măsuri să obţinem finanţare”, a mai declarat preşedintele CJ Olt.
Nevoia unui nou bloc operator
Şeful CJ Olt a explicat că numărul actual al sălilor din Blocul operator a devenit insuficient pentru spital. De aceea este nevoie de un bloc operator mai mare.
„Am luat această decizie din dorinţa de a crea o nouă Secţie de infecţioase pentru că secţia actuală nu corespunde. Plecând de la ideea că în locul acela ar trebui să construim o nouă Secţie de infecţioase, am zis să reuşim o nouă clădire. După reabilitarea spitalului, rămâne în continuare problema Blocului operator actual, care nu face faţă, nu avem destule săli de operaţie astfel încât să putem să operăm cum trebuie. Atunci, de fiecare dată, plecăm de la un program al sălilor de operaţie, astfel încât să fim cât mai eficienţi. Discuţii au fost tot timpul între anumite secţii care sunt chirurgicale, Ortopedia şi celelalte, pentru că nu poţi să operezi atunci când vrei, iar programarea se făcea inclusiv după terminarea programului medicilor”, a declarat Marius Oprescu.
El a adăugat că, după finalizarea investiţiei, tot Blocul operator va fi mutat în noua clădire, iar actualul amplasament va fi recompartimentat și folosit pentru alte secții.
Sursa: Realitatea de Olt