28 de porci din Cilieni au fost ucişi, luni, în localitatea Cilieni, la o exploataţie aflată la distanţă de un kilometru de localitate, unde a fost confirmată existenţa virusului pestei porcine africane. Decizia a fost luată încă din această dimineaţă de Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, însă a fost comunicată abia seara. Din comunicarea oficială reiese că aceeaşi măsură urmează a fi aplicată şi în comuna Rusăneşti.

Potrivit unui comunicat remis, luni seara, de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) și de  Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt au fost confirmate un număr de patru focare de PPA, trei focare care afectează porcinele la nivelul unor exploatații nonprofesionale din localitatea Rusanești, un focar la o exploatație nonprofesională aflată la o distanță de aproximativ un kilometru de localitatea Cilieni.

„Prin analiza situației la nivelul celor două localitați și având în vedere riscul epidemiologic ridicat de propagare a virusului Pestei Porcine Africane in interiorul localităților in care evoluează boala și în comunele vecine, în data de 26.11.2018, la ora 10.00, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, fiind prezentate și adoptate planurile de măsuri pentru combaterea acestei boli. În cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, prin Ordin al Prefectului Județului Olt s-a dispus aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a porcilor în focarul din gospodăria din localitatea Cilieni și din localitatea Rusănești”, se precizează în comunicatul citat.

Autorităţile au decis că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Astăzi a fost finalizată acțiunea în exploatația nonprofesională din apropierea localitații Cilieni, numarul total de animale care au fost supuse eliminarii conform procedurilor a fost de 28 capete.

„Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, menținerea filtrelor rutiere”, se mai precizează în comunicatul citat.

Existența unui focar de pestă porcină africană în comuna olteană Rusănești a fost confirmat, vineri, de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

Ulterior, Laboratorul DSVSA Olt a confirmat virsul la alţi doi porci dintr-o gospodărie de la Cilieni. Cele două probe au fost trimise la Bucureşti, pentru confirmarea finală.

Articolul precedentBătrână din Giuvărăști, salvată de pompieri dintr-o fântână
Articolul următorTronson de drum judeţean, preluat de Primăria Slatina pentru supralărgire