O expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri a poposit în judeţele Gorj, Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, Oltul fiind singurul care nu a făcut parte din proiect.

Iniţiativa aparține Muzeelor din Oltenia și cuprinde o serie de elemente de epocă cu această tematică: documente, fotografii, cărți poștale, costume militare, medalii, alte piese valoroase din perioada Primului Război Mondial. Unul dintre cele mai valoroase obiecte expuse este, cu siguranță, lada de campanie a Ecaterinei Teodoroiu.

Muzeele din Tg-Jiu, Craiova, Vâlcea și Drobeta Turnu Severin și-au dat mâna pentru organizarea acestei interesante expoziții de mărturii de epocă din anii care au pregătit Marea Unire, potrivit verticalonline.ro. Până la sfârșitul acestui an, obiectele vor putea fi admirate și la Râmnicu Vâlcea, Turnu Severin și Craiova.

Oltul este singurul judeţ ocolit de această expoziţie, reprezentanţii Muzeului Judeţeană arătând că propunerea „a venit prea târziu“.,

„Îmi revine misiunea să mulțumesc colegilor din muzeele Olteniei pentru realizarea acestui proiect dedicat Centenarului, instituția noastră jucând aici un rol deosebit de important. Cei care vor călca pragul Muzeului în aceste zile vor descoperi obiecte bidimensionale și tridimensionale aflate în patrimoniul muzeelor din Oltenia, în cel al Asociaţiei Detecţii Gorj sau al Serviciului Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale. Am acordat o atenție deosebită la două personalităţi emblematice ale istoriei noastre locale, Ecaterina Teodoroiu-eroina de la Jiu și Vasile Craiu, asul aviației române la începuturile sale. Așteptăm în această perioadă când expoziția se află la Tg-Jiu ca foarte mulți elevi să ne viziteze pentru a descoperi România de acum un secol”, a declarat directorul Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, Dumitru Hortopan, pentru sursa citată.

 

Articolul precedentBărbați reținuti de Poliție. Au furat 56 de tone de fier vechi de la firma la care lucrau
Articolul următorViceprimar din Olt, găsit incompatibil de ANI