Conacul Neamţu din comuna olteană Pârşcoveni este pe punctul să devină un centru de studii şi educaţie, potrivit Fundaţiei Pro Patrimoniu, care l-a preluat în administrare. În paralel, continuă lucrările reabilitare a monumentului istoric.

Potrivit reprezentanţilor Fundaţiei, au fost luate şi ultimele autorizaţii.

„Cu sprijinul finanţării obţinute în cadrul concursului de proiecte la Timbrul Monumentelor Istorice al Institutului Naţional al Patrimoniului din 2020 am realizat şi depus pentru avizare proiectele necesare obținerii autorizației de construire. La începutul lunii iunie 2021 am obţinut Autorizaţia de Construire cu nr 3/03.06.2021. Pentru Conservare conac Neamțu, sat Olari, comuna Pârșcoveni, jud. Olt și refuncționalizare în centru experimental de studii și educație, LMI 2015-OT-II-m-B-08968. Este un moment important!”, se arată într-un comunicat remis de Pro Patrimoniu.

De asemenea, refacerea finisajului de fațadă al conacului înaintează.

„Peste tencuiala de var meșterii au observat un strat subțiere mai dur care a ajutat ca profilele trase să aibă muchiile drepte. Am analizat acest strat cu ajutorul Universității Tehnice de Construcții ca să îi înţelegem mai bine structura şi compoziţia. Săptămânile viitoare vom face un test de glet de var la fața locului. Mulţumim Pro Patrimonio Franţa pentru cremoanele trimise în România, acest sistem de închidere al ferestrelor nu l-am mai putut găsi la noi”, mai arată cei de la Fundaţie.

Încet, încet conacul prinde o nouă viaţă deja şi se primeneşte pentru noile întâlniri cu copiii din comunitătile din jur, care se vor desfășura în vară.

„Săptămâna aceasta, alături de partenerii de la UiPath Foundation, am vizitat școlile din jurul Conacului Neamţu și cele două comunităţi din care, în curând, 20 de copii din familii vulnerabile se vor alătura programului educațional Future Acceleration Program. Copii de gimnaziu vor primi sprijin integrat menit să le asigure accesul mai bun la educație și vor participa la activități educaționale desfășurate chiar în curtea Conacului”, mai arată reprezentanţii ONG-ului.

 

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentCulisele statului paralel | Cine deține astăzi marca Gerovital – Rețeta Anei Aslan, vândută cu 1 milion de euro
Articolul următorSchimbări radicale ale vremii! Temperaturile urcă la 40 de GRADE!