La 36 de ani, primarul comunei Şerbăneşti Mugurel Breoi este unul dintre cei mai tineri edili şi judeţul Olt şi din ţară. El a vorbit într-un interviu despre provocările întâlnite, până acum, în fruntea unei administraţii locale şi ce obiective are pentru următorii patru ani.
De ce alege un tânăr de 36 de ani să candideze la primărie?
Cred că în viața fiecăruia dintre noi, la un moment dat, apare dorința de a te implica în viața comunității, de a-ți ajuta semenii. Unii o fac prin diferite ONG-uri, alții aleg administrația publică. Eu nu puteam contribui la dezvoltarea comunei Şerbăneşti și nu puteam face mai mult pentru oamenii alături de care am crescut decât lucrând pentru ei în administrație, fiind primar.
Reprezentaţi un partid contestat de unii, PSD, despre care aceiaşi spun că nu e susţinut de tineri. De ce n-aţi candidat din partea USR PLUS sau PNL?
Eu consider că se exagerează și cu toate acestea sunt mândru că reprezint PSD-ul. Foarte mulţi tineri susțin acest partid, dar le este rușine să o spună public pentru că a fost creată o percepție falsă – PSD egal comunism – și tinerii români vor să fie oricum, numai comuniști nu.
PSD Olt este puternic reprezentată de tineri, domnul președinte Marius Oprescu este tânăr, vicepresedintele CJ Olt Ionuț Ivan este un tânăr cu activitate marcantă. Toti deputații de Olt sunt tineri. PSD Olt crede în tineri, lucru dovedit clar! Nu am candidat pentru USR PLUS deoarece la ei nu mai este politică, este înșelătorie… Provin dintr-o familie de nivel mediu, familia tipic românească, cei pentru care PSD-ul a luptat în acești ani de guvernare, motiv pentru care nu puteam niciodată să candidez pentru PNL. Nu mă reprezintă!
Care a fost primul obstacol, birocratic sau de altă natură, pe care a trebuit să-l depăşiţi, din 27 septembrie până acum?
A durat o lună să fiu învestit și încă o lună să învestim viceprimarul.
Încă e birocraţia o problemă în România?
Da. Problema este că de la stadiul de idee până la lucrul realizat în teren, birocrația ne încetinește. Cetățeanul vrea acum, azi, cât mai repede și nu ai cum să îi explici lungul drum al hârtiilor prin instituții.
Care sunt principalele obiective pentru primii patru ani de mandat?
Canalizarea are termen de execuție de trei ani, ar însemna că la finalul mandatului să fie funcțională și atunci o putem numi principalul obiectiv.
Doresc să înfrumuseţez localitatea, să îi dăm un suflu nou, cu o parcare modernă, cu noi locuri de joacă, locuri amenajate cu băncuțe unde tinerii să se poată întâlni. Vreau să scot comuna din acel gri șters pentru că Şerbăneşti este o localitate cu potențial enorm.
Am ca priorități modernizarea Târgului comunal și asfaltare tuturor străzilor din localitate.
Le cer oamenilor din Șerbăneşti să fie răbdători pentru că toate aceste proiecte mari au nevoie de finanțări, finanțări care vin foarte greu cu actuala guvernare.
Fondurile europene sunt o prioritate?
Da. Este dezamăgitor că aici intervine birocrația extremă și că de multe ori, noi românii, complicăm lucrurile și „ne acoperim de hârtii”, în loc să implementăm proiecte și „să acoperim” țara de șantiere.
Sursa: Realitatea de Olt