Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, spune că forul judeţean face demersurile pentru redeschiderea Spitalului Judeţean Slatina şi ambulatoriului şi pentru alţi bolnavi în afara celor cu COVID-19. Totodată, el a vorbit şi despre bugetul pe anul 2021, dar şi despre problema gunoaielor din judeţ.

Cum vedeţi bugetul propus de actualul guvern? Ce ne puteţi spune despre amendamentele depuse de parlamentarii PSD Olt?

Punctul de vedere al PSD a fost făcut public încă de acum trei săptămâni, când am prezentat un buget alternativ la bugetul actual, o proiecţie în care nu sunt măsuri de austeritate. Este un punct de vedere oficial al PSD, pe care îl susţinem în continuare.

Parlamentarii PSD din judeţul Olt discută cu toţi primarii noştri, astfel încât să vedem ce investiţii ar avea astfel încât să mergem cu ele ca amendament la actualul proiect de buget al Guvernului şi să încercăm introducerea lor acolo.

Când credeţi că vom avea un buget?

Depinde de cum se mişcă actuala coaliţie de guvernare, în cât timp vor reuşi să-l treacă prin Parlament. Apoi, în ceea ce privește județul Olt, încă 30 de zile de transparenţă, după care urmează aprobarea lui. Primăriile pot să-şi adopte bugetul, imediat după şedinţa Consiliului Judeţean. Şi ei, o dată cu apariţia bugetului naţional pot să-şi creioneze bugetul şi să-l pună în transparenţă, chiar dacă toate sumele nu sunt exacte.

Referitor la situaţia gunoaielor, v-au solicitat sprijin primarii?

Acestă situaţie va mai exista, probabil, până când vom da drumul la managementul deşeurilor la nivelul întregului judeţ. Până atunci, toate UAT-urile trebuie să-şi caute operatori şi să strângă gunoiul. Gunoiul poate fi depus la groapa ecologică de la Bălteni, prin staţiile de transfer pe care le au în judeţ. Există un operator care gestionează depozitul şi cele cinci staţii de transfer din judeţ. Toate aceste servicii trebuie făcute până în momentul în care vom putea face colectarea la nivelul judeţului.

Suntem în procedură de licitaţie. Ştiţi foarte bine că, în urmă cu aproximativ doi ani, a fost adjudecat acest contract. Nu au reuşit să-şi îndeplinească obligaţiile, conform contractului, a trebuit să-l reziliem şi l-am scos din nou la licitaţie. Să sperăm că anul acesta vom avea operator unic în tot judeţul, care va colecta gunoaiele.

Nu vin operatorii, care nu sunt interesaţi să vină pentru o lună sau două. Ca să vii să exploatezi mai multe localităţi, înseamnă să faci investiţii în maşini, pe care le amortizezi în şapte ani. Atât timp cât termenul este unul scurt şi foarte scurt până la intrarea noilor operatori, nu găseşti operatori.

Cum vedeţi situaţia de la spital, în acest moment?

Aşa cum aţi văzut în situaţiile prezentate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Saltina, în ceea ce priveşte internaţii cu COVID şi suspecţii, lucrurile au avut o scădere a intensităţii pacienţilor internaţi, drept pentru care încercăm, în perioada următoare, începând cu anumite secţii să dechidem secţiile şi de asemenea şi cabinetele din policlinică. Este o situaţie nouă, inedită o dată cu apariţia pandemiei, dar celelalte boli nu stau pe loc. Trebuie să fim pregătiţi să facem faţă din nou tuturor bolilor, nu numai coronavirusului.

În ce stadiu este proiectul privind înfiinţarea unei secţii sau a unui compartiment de tratare a bolnavilor post-covid?

În momentul de faţă, este în studiu această idee pentru că vrem să vedem toate aceste noi metode de recuperare, vrem să vedem ce eficienţă au, astfel încât să merite investiţiile. Nu avem foarte multe date. Probabil că, în cadrul Secţiei de Pneumoftiziologie de la Scorniceşti, vom face o astfel de secţie de recuperare.Vom duce staţie de oxigen şi studiem şi posibilitatea de a lua şi o staţie de tratere cu ozon astfel încât recuperarea să fie una mai rapidă.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentSpitalul Slatina va primi şi alţi bolnavi decât cei de COVID-19
Articolul următorOlt: Două persoane încarcerate, după ce o maşină s-a răsturnat