Mai multe persoane din Rusănești au incercat să împiedice veterinarii să scoată dintr-o gospodărie porcii uciși. Au fost opriți de jandarmi, iar un bărbat a fost amendat.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Olt, Iulian Mihai, a declarat că oamenii s-au pus între un utilaj și remorca în care trebuia încărcate animalele asomate.

„Jandarmii au luat măsura legitimării celor care vociferau și înjurau. Mai multe persoane erau reclacitrante, însă ulterior s-au calmat, au conștientizat că nu este bine ceea ce fac. Acum nu mai sunt probleme. Vociferau, înjurau și au încercat să împiedice transportul animalelor asomate, care erau cărate cu o volă și trebuia puse într-o remorcă. S-au pus între volă și remorcă”, a declarat reprezentantul Jandarmeriei.

Unul dintre sătenii reclacitranți a fost amendat.

„Un bărbat din Rusănești a fost condus la post și sancționat contravențional cu amendă în valoare de 200 lei pentru tulburarea ordinii și liniștii publice”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Cristian Grigorescu.

Veterinarii DSVSA Olt încearcă, vineri, pentru a treia zi la rând să omoare porcii din localitatea Rusăneşti, unde au fost confirmate trei focare de pestă porcină, după ce miercuri şi joi au fost împiedicaţi de localnici. De această dată, au fost chemate efective numeroase de jandarmi, care au format cordoane umane pentru protejarea veterinarilor.

Au fost chemaţi în sprijin şi jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova.

În ciuda prezenţei jandarmilor, sătenii au ieşit în stradă. Oamenii sunt nemulţumiţi că li se ia porcii din gospodării, despre care susţin că sunt sănătoşi, în loc ca autorităţile să se preocupe de mistreţii din pădurile din apropiere. Este cea de a doua zi în care specialiştii DSVSA Olt au venit la Rusăneşti să asomeze toţi porcii, însă marţi aceştia au fost alungaţi de săteni.

Potrivit DSVSA Olt, la nivelul localităţii Rusăneşti au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană. Primarul comunei, Alexandru Chirea, spune că alte 29 de probe au fost luate de la porcii din gospodăriile învecinate focarelor, însă toate au fost negative. Cu toate acestea, s-a luat decizia ca toţi porcii de pe raza localităţii să fie omorâţi.

Aceeaşi acţiune a fost desfăşurată, luni, în localitatea Cilieni, unde au fost ucişi 28 de porci.

Articolul precedentSfârșit crunt pentru un bătrân din Spineni. A murit după ce a căzut într-o fântână din localitate – VIDEO
Articolul următorPrimarul din Rusănești: „Trebuie să se acționeze în primul rând în pădurile din Teleorman, la mistreți, apoi să le ai porcii oamenilor!”