Un exerciţiu cu forţe în teren la o societate din Caracal cu obiect de activitate depozitarea GPL a fost desfăşurat de către pompierii ISU Olt, vineri. Activitatea face parte din cadrul proiectului „Investiţii comune în domeniul situaţiilor de urgenţă în cadrul Consiliului Judeţean Olt şi Municipalităţii Dolna Mitropolia”, derulat de CJ Olt şi partenerii bulgari.

La activitatea de la Caracal au participat şi mai mulţi reprezentanţi ai Municipalităţii Dolna Mitropolia din Bulgaria şi pompieri voluntari bulgari.

Din cauza cantității mari de substanțe inflamabile vechiculate și existente pe amplasament, societatea din Caracal este încadrată ca obiectiv SEVESO, iar în cazul producerii unor incidente pot avea loc accidente majore cu implicații în afara amplasamentului.

Conform scenariului, pe timpul desfășurării operațiunii de transvazare a GPL-ului dintr-o cisternă în rezervoarele de stocare, se produce ruperea racordului pentru transferul fazei lichide a GPL-ului. În timpul operațiunii de închidere a robinetului autocisternei, din cauza încărcării electrostatice a cisternei, se produce o scânteie, iar GPL-ul sub presiune se aprinde instantaneu.

Având în vedere consecințele evenimentului, imediat s-a trecut la evacuarea personalului din cadrul operatorului, dar și a persoanelor aflate pe o distanță de 300 de metri, în toate direcțiile.

La exercițiu au participat peste 30 de pompieri din cadrul ISU Olt, cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, două ambulanțe SMURD, două autospeciale de primă intervenție și un punct de comandă mobil și o autospecială pentru intervenție CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear).

La exercițiu au participat și echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt și Serviciului Județean de Ambulanță Olt.

„Scopurile principale al exercițiului sunt antrenarea structurilor de intervenție și a personalului de pe locul de muncă, verificarea modului de realizare a evacuării în caz de accident major și verificarea modului de realizare a coordonării forțelor participante la exercițiu”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu.

Activitatea face parte din cadrul proiectului „Investiţii comune în domeniul situaţiilor de urgenţă în cadrul Consiliului Judeţean Olt şi Municipalităţii Dolna Mitropolia”, derulat de CJ Olt şi partenerii bulgari. Proiectul este finanţat în cadrul Programului INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020, Axa prioritară 3 – O regiune sigură, Obiectivul specific 3.1. – Îmbunătățirea managementului comun în situații de risc în zona transfrontalieră. Valoarea totală a proiectului este de 916.047,52 euro, din care 778.640,38 euro reprezintă finanțare nerambursabilă, 19. 077,33 euro cofinanțare de la bugetele de stat şi 18.330,11 euro cofinanțare proprie a partenerilor.

În cadrul proiectului vor fi achiziţionate: o autoutilitară de stingere cu capacitate crescută a rezervorului de 9.000 de litri, o autoutilitară pentru intervenţii în activităţile zilnice ale ISU, trei ATV-uri pentru intervenţii în activităţile zilnice pentru Jandarmeria Olt, o barcă din fibră de sticlă pentru intervenţii în activităţile IJJ Olt, trei autovehicule cu o capacitate maximă de 1.600 centi metri pătraţi pentru Jandarmerie şi veste de salvare şi alte auxiliare.

 

Articolul precedentMaternitatea Spitalului Slatina intră în modernizare. Se așteaptă semnarea contractului și pentru reabilitarea termică
Articolul următorConstrucția sălii polivalente din Slatina, o misiune ce pare imposibilă