Medicul psihiatru Cristina Mischie, care activa în cadrul secţiei de specialitate de la Spitalul Slatina, a fost condamnată de magistraţii Tribunalului Olt la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul şpăgii pentru pensionare pe caz de boală.

Condamnări cu suspendare au primit şi  ceilalţi inculpaţi din dosar:

Ilie Constantin, infirmier la SJU Slatina – doi ani şi opt luni cu suspendare;

Florina Vladu, concubina lui Ilie – doi ani şi şapte luni cu suspendare;

Marilena Jianu, consilier DGASPC Olt – un an şi zece luni cu suspendare;

Marin Pistolea, unul dintre cei care au dat şpagă pentru pensionare pe caz de bolaă – un an şi cinci luni cu suspendare.

Totodată, inculpaţii au fost condamnaţi şi la muncă în folosul comunităţii, iar instanţa a dispus menţinerea controlului judiciar. Magistraţii au menţinut şi sechestrul asigurător în cazul inculpaţilor.

Decizia Tribunalului Olt nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Anchetatorii au detaliat traseul şpăgii.

„Medicul specialist M.C. din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care îndeplineşte şi funcţia de şef secţie, în sarcina sa s-au reţinut două acte materiale de luare de mită, respectiv: la data de 16 mai 2017 a primit suma de 300 lei de la  inculpata V.F. în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind acordarea prelungirii concediului medical pentru cumpărătorul de influenţă Berlinschi Georgeta (condamnată, deja, de către Tribunalul Olt, ca urmare a încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei)”, spun anchetatorii.

Medicul nu s-a oprit aici şi a continuat să primească sume de bani. Procurorii i-au interzis exercitarea profesiei, plasându-l sub control judiciar pe 60 de zile.

„La data 29 iunie 2017, medicul a primit suma de 100 lei de la cumpărătoarea de influenţă Z.F., în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind internarea medicală continuă a  acesteia în cadrul Secţiei de Psihiatrie a S.J.U. Slatina din perioada 29.06.-06.07.2017 şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017. Ca urmare a evaluării gravităţii faptelor, atât faţă de cei doi cumpărători de influenţă, cât şi faţă de medicul specialist, la data de 12.03.2019, respectiv la data de 14.03.2019, faţă de aceştia s-a luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, stabilindu-se printre obligaţii, interdicţia de a nu depăşi teritoriul ţării, de a nu comunica, direct ori indirect între aceştia. Referitor la medicul specialist M.C. s-a dispus şi interdicţia de a mai exercita profesia de medic  în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, precum şi funcţia de şef secţie în cadrul respectivei unităţi spitaliceşti”, se arată în comunicatul DGA.

Totodată, în sarcina aceluiaşi cumpărător de influenţă s-a reţinut şi infracţiunea de dare de mită.

„În sarcina aceluiaşi cumpărător de influenţă s-a reţinut şi infracţiunea de dare de mită, prev.de art.290 alin.1 C.p., rap.la art.6 din legea 78/2000, constând în aceea că, la data de 29 iunie2017, la instigarea inculpatului C. I. i-a dat suma de 100 lei medicului specialist Cristina Mischie din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile acesteia de serviciu, privind internarea medicală la Secţia de Psihiatrie a cumpărătorului de influenţă Z.F. şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017 pe numele acestuia. Cât priveşte pe cel de-al doilea cumpărător de influenţă P.M., în sarcina acestuia s-a reţinut un singur act material constând în aceea că, la data de 22.05.2017, a dat inculpatului C.I., prin intermediul concubinei acestuia V.F., suma de 400 lei, o sticlă de whisky şi un pachet de cafea, în schimbul promisiunii că va interveni şi  va determina cadrele medicale competente-medici, să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării  în grad de invaliditate  şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii sale de muncă”, mai spun anchetatorii.