Cosmina Măgureanu, originară din Slatina, a lansat un caiet cu jocuri tip labirint pentru copiii de grădiniţă, un material auxiliar care să-i ajute pe viitorii elevi să înveţe mai uşor.
Lansarea Caietului „Labirinturi” vine după ce Cosmina Măgureanu a lansat o serie de poveşti terapeutice ce au un rol deosebit în educarea copiilor și în dezvoltarea emoțională a acestora, potrivit autoarei. Primul volum poartă numele „Anais și prima zi de grădiniță”.
Cosmina Măgureanu a lucrat doi ani ca profesor educator la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.7 Slatina, este din municipiul oltean, dar acum locuieşte în București.
„Ideea acestui caiet a venit din necesitatea unui material de jocuri de tip labirint care să corespundă cu temele anuale din programa școlară, am ținut cont de recomandările noului Curriculum pentru educație timpurie, ale Metodologiei de aplicare a Planului de învățământ pentru educație timpurie și multe alte materiale pe care le folosesc în munca mea la clasă, dar și de experiențele personale și profesionale. Acest caiet de lucru este suma a zece ani de muncă și perfecționare continuă în educația preșcolară. Caietul se adresează, în egală măsură, educatoarelor și părinților, este construit astfel încât să fie folosit cu ușurință de adult, fie că discutăm de educatori sau părinți”, spune autoarea.
În acest caiet de lucru se urmărește dezvoltarea psihică a preșcolarilor prin intermediul jocurilor de tip labirint. Acestea reprezintă o denumire convențională dată unei categorii de exerciții care, îmbrăcând o haină extrem de atractivă, reușesc să trezească interesul copilului pentru executarea unei sarcini didactice și ajută la întreținerea motivației.
„În acest material de lucru am ținut cont de particularitățile de vârstă ale preșcolarilor și de stadiile de dezvoltare, am urmărit ca trecerea către joc nou de tip labirint sau la unul cu un grad de dificultate mai mare să se facă progresiv/treptat, am îmbrăcat jocurile într-o formă cât mai atractivă care să îi creeze copilului acea stare afectivă și dorința de învățare și reușită capabilă să-i mobilizeze resursele energetice necesare efectuării a acestei sarcini de lucru și ducerea ei la bun sfârșit pentru a realiza sarcina jocului.
Fiecare imagine din acest material va fi însoțită de câteva rânduri de explicații, în aceste explicații, în mare parte va apărea Anais, iar Anais este personajul principal din colecția de povești terapeutice, Poveștile lui Anais, personaj creat ca să îi îndrume și să îi ajute pe preșcolari pe toată perioada în care aceștia vor merge la grădiniță. Primul volum le vorbește copiilor despre prima zi grădiniță, urmând volum doi ce le va vorbi celor mici despre somnul de prânz, iar colecția se va încheia cu un ultim volum ce la vorbi celor mici despre trecerea la următoarea etapă din viața lor, momentul în care vor merge la școală. Personajul Anais le va crea celor mici sentimentul de familiaritate, căci se vor întâlni cu ea prin intermediul cărților sau prin caietul de față, va crea un sentiment de afectivitate, făcând astfel ca sarcinile de lucru să pară mult mai motivante. Întotdeauna în munca mea de profesor mi-am dorit ca pentru cele mai solicitante activități să creez o stare de bine în sala de clasă, o atmosferă plăcută de învățare, astfel încât să nu simțim greutatea rezolvării unei sarcini de lucru dificile, ci doar bucuria reală de a învăța, de căuta și găsi soluții împreună la orice problemă, de a ne pune mintea la contribuție individual sau colectiv, iar eu am luat toate aceste lucruri și le-am pus în formularea cerințelor de lucru. Anais este la fel ca fiecare copil, iar acum are nevoite de ajutorul lor în diverse situații, iar cei mici nu vor ezita să îi ofere ajutorul, căci să nu uităm, când suntem buni unii cu ceilalți, se întâmplă ceva în sufletul nostru ce ne face să ne simțim mai bine, iar generozitatea este o virtute și o valoare morală extrem de importantă, iar acest caiet de lucru ne oferă o gama largă de situații de învățare și o resursă importantă ce ține de educația preșcolarilor, iar beneficiile sunt nelimitate”, explică educatoarea.
Caietul se adresează în egală măsură părinților preșcolarilor și educatoarelor, deoarece jocurile de tip labirint pe care le cuprinde pot fi folosite atât pentru un singur preșcolar, cât și pentru doi, trei sau o grupă întreagă din grădiniță.
„Jocurile prezentate în această lucrare permit un spectru larg de variante prin care se exeresează diverse operații mintale, facilitează dezvoltarea atenției, concentrarea, logica și rezolvarea de probleme, de aceea, caietul poate constitui un imbold și un suport pentru ca educatorii și părinții să cunoască, să îndrume și să orienteze activitatea preșcolarilor pentru o dezvoltare a minții și de ce nu, a vieții sufletești a copiilor”, conchide Cosmina Măgureanu.
Sursa: Realitatea de Olt