Sute de preoţi au trecut nepăsători, marţi după-amiaza, pe lângă un bărbat care cerşea, în centrul Slatinei. Omul a stat cu mâna întinsă minute în şir, imaginea care ilustrează dezinteresul Bisericii pentru adevăratele probleme ale societăţii fiind imortalizată printr-o fotografie.

Un bărbat care cerşea, marţi după-amiază, în zona fostului magazin „Vacanţa” din centrul Slatinei, şi-a îndreptat atenţia către un grup de preoţi care trecea pe lângă el, apelând la mila lor pentru a-l ajuta cu câţiva lei. Surprinzător, niciunul dintre slujitorii Bisericii nu s-au oprit nici măcar pentru a-l întreba pe cerşetor dacă are ce să mănânce, dacă nu să-i dea o sumă de bani. Mai mult, preoţii aproape că nici n-au întors capul către omul sărman.

Sutele de preoţii veneau dinspre Casa de Cultură a Sindicatelor din Slatina şi mergeau spre Prefectura Olt, cel mai probabil la un restaurant din zonă. Ei participaseră la o „întânire de suflet” cu marele actor Dorel Vișan, potrivit site-ului oficial al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor. În grupul de feţe bisericeşti a putut fi văzut şi episcopul Sebastian Paşcanu, alături de Dorel Vişan, însă până la trecerea acestora, cerşetorul renunţase la a mai apela la mila slujitorilor Bisericii.

Acesta este doar un caz minor care demonstrează că scopul Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor este altul decât ajutorarea sărmanilor, profitul financiar fiind pe primul loc.

În urmă cu mai multe luni, a fost făcută publică o înregistrare audio cu episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Sebastian Paşcanu, care le explica preoţilor din subordinea sa cum să promoveze noua afacere, firma de pompe funebre. Ca un adevărat CEO de multinaţională, acesta i-a învăţat pe subalterni să distribuie pliantele firmei Funerare Romanaţi familiilor celor care se află pe patul de moarte, nu tuturor.

Puţin revoltat, Sebastian le-a împărtăşit subalternilor convingerea sa că şi serviciile funerare ar trebui făcute tot de preoţi, nu doar slujbele religioase.

„Este un ban care intră în biserică şi e o treabă bisericească asta. De ce să o facă ţiganii? De ce să o facă afaceriştii, când o poate face biserica. Problema morţilor este o treabă bisericească. De vreme ce-i slujim, de ce să nu începem încă din ziua decesului să-i slujim şi să-i îngrijim şi să ne ocupăm de toată treaba aceasta”, spunea el.

Şeful Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor mai mărturisea că unul dintre motivele pentru care a luat decizia intrării în acest domeniu este acela că nu este exclus ca, în viitor, statul să taie sprijinul oferit pentru plata salariilor preoţilor.

Firma de pompe funebre a Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor se numeşte Funerare Romanaţi, sediul societăţii fiind pe strada Poenii, în cartierul Clocociov, în proximitatea cimitirului administrat tot de feţele bisericeşti.

Articolul precedentTaxele de salubritate din proiectul de management al deșeurilor, stabilite de consiliile locale
Articolul următorMai mulți fermieri din Olt cer fonduri europene pentru prelucrarea cerealelor